Professionele verzoling van berg- en wandelschoenen van categorie A, B, C en D.
Kom langs in de winkel voor advies of stuur direct je schoenen op
Gratis en vrijblijvend een prijsopgave opvragen
We nemen z.s.m. contact op over de kosten en duur van de reparatie.
Foto impressie
Hieronder een aantal voorbeelden van de door Schoenmaker Enschede vervangen zolen van wandelschoenen.
















Wanneer moet ik wandelschoenen laten verzolen?
Op deze afbeelding zie je wandelschoenen van 6 jaar (links), 8 jaar (midden) en 12 jaar (rechts) oud, waarvan het bovenleer nog steeds in zeer goede staat is, afgezien van de tussenzolen, die zijn geheel vergaan. Ook zijn de randen uitgedroogd en vertonen barsten. Met nieuwe stootranden en Vibram zolen gaan deze wandelschoenen weer jaren mee.
Slijtage
Door het wandelen slijten de hakken en zolen van je wandelschoenen langzaam weg, je ziet dan dat het rubberen profiel van de hakken en zolen begint af te slijten. Bij wandelschoenen kan je doorlopen tot het rubberen profiel is weggesleten. Als de demping nog in goede staat is, dan kan je alleen het rubberen profiel van de hakken en/of zolen laten vervangen zonder nieuwe demping.


Mijn zolen laten los
Als de demping van je wandelschoen is uitgehard of begint te verpulveren, dan zal de loopzool op den duur van de demping loslaten. Dit uitdrogingsproces wordt ook wel hydrolyse genoemd en kan bij alle merken wandelschoenen voorkomen. De dempingslaag moet in dat geval ook vervangen worden.
Daarnaast kan het zijn dat er rubberen stootranden om je wandelschoenen zitten, dan moeten deze afhankelijk van de staat, zoals bij uitdroging ook vervangen worden. De materialen die wij gebruiken bij het verzolen van bergschoenen of wandelschoenen zijn van het merk Vibram of Dunlop.
Garantie wandelschoenen
Als de demping begint te verpulveren (hydrolyse), dan geeft de fabrikant, zoals bijvoorbeeld Lowa, daar geen garantie op. Omdat dit een natuurlijk verouderingsproces is. Fabrikanten kiezen voor dit materiaal vanwege de zeer hoge dempingseigenschappen. Wat wel onder de garantie valt zijn fabrieksfouten, die vaak direct zichtbaar zijn bij aanschaf.
Wat is de levensduur van wandelschoenen?
De levensduur van wandelschoenen kan oplopen tot meer dan 30 jaar, afhankelijk van het type wandelschoen, hoeveel je er op loopt, hoe ze worden verzoold en hoe goed je ze onderhoudt.
Hoe vaak kan je wandelschoenen laten verzolen?
Als het verzolen van wandelschoenen professioneel wordt uitgevoerd, zoals bij Schoenmaker Enschede, dan kunnen wandelschoenen altijd weer opnieuw verzoold worden. Als wandelschoenen onprofessioneel worden verzoold kunnen deze dusdanig beschadigd raken dat deze niet opnieuw verzoold kunnen worden.
Hoe verzorg ik wandelschoenen?
Per type wandelschoen kan de manier van verzorging verschillen, omdat er verschillende materialen gebruikt worden bij wandelschoenen. Zo kan het bovenmateriaal uit verschillende soorten leer bestaan, zoals suède, nubuck of glad leer. De binnenkant kan gevoerd zijn met leer, maar meestal bestaat deze uit Gore-Tex (een waterdicht membraan). Het beste kan je ons om advies vragen, we zullen dan het type wandelschoen bekijken en advies geven over de beste manier van verzorgen.
De meest standaard manier van verzorgen is: Grof vuil verwijderen met water en een borstel, dan met schoonmaakmiddel en een doek het leer schoonmaken, daarna een leerverzorgingscrème gebruiken die goed in het leer trekt en vervolgens een waxlaag aanbrengen, maar dat doe je alleen als de wandelschoen geen Gore-Tex aan de binnenkant heeft. Hebben jou wandelschoenen wel Gore-Tex aan de binnenkant? Dan kan je het beste als laatst een impregneerspray gebruiken en geen wax, want dan kan het leer blijven ademen.
Wat is Gore-Tex?
Gore-Tex in wandelschoenen zorgt ervoor dat de schoenen volledig waterdicht zijn. De poriën van Gore-Tex zijn zo klein dat ze geen water doorlaten, maar ze zijn wel groot genoeg om transpiratie door te laten.
Hoeveel kosten bespaar ik met verzolen?
Bijvoorbeeld van je wandelschoenen categorie A, Lowa Renegade van nieuwprijs +/- 160 euro zijn alleen de hakken schuin afgesleten. Weggooien is dan jammer, want nieuwe slijtvaste hakken van Vibram kosten 34,95.
Bij categorie B, C en D zijn nieuwe wandelschoenen vaak tussen de 200 – 400 euro, je bespaart dan vaak honderden euro’s als je ze opnieuw laat verzolen.
Hallux valgus & wandelschoenen
Heb je last van een knobbel aan de buitenkant van je grote teen? Dan heb je waarschijnlijk hallux valgus, één van de meest voorkomende voetproblemen. Je kunt wandelschoenen niet goed dragen vanwege de pijn.
Vooral bij wandelschoenen kan de pijn heviger zijn, omdat wandelschoenen vaak wat stugger zijn dan bijvoorbeeld sneakers. Schoenmaker Enschede heeft speciaal apparatuur om jouw wandelschoenen op die specifieke plek waar de knobbel zit te verzachten en verbreden. Hierna heb je geen last meer van de knobbel tijdens het lopen! Naast hallux valgus oprekken is het aan te raden om gebruik te maken van geschikte inlegzooltjes die zorgen dat de knobbel minder naar buiten wordt gedrukt tijdens het lopen.
Beschadigd leer
Vertonen jouw wandelschoenen scheuren, barsten of gaten? Dan is dat vaak een teken van slecht of verkeerd onderhoud, maar zeker niet het einde van de levensduur van de wandelschoenen, want vrijwel alle beschadigingen kunnen worden gerepareerd. Ook losgelaten stiknaden of kapotte hielvoering kan goed worden hersteld.
Bekendste merken:
Meindl | Lowa | Dubarry |
Hanwag | Scarpa | Lundhags |
La Sportiva | Mammut | Alfa |
Dachstein | Raichle | Salomon |
Zamberlan | Jack Wolfskin | Arc'teryx |